CG Jensen skal modernisere 100 år gammelt havneområde i Nakskov

CG Jensen skal i hovedentreprise for Lolland Kommune opføre en ny havnepromenade og fodgængerbro i Nakskov Havn. Opgraderingen af havneområdet sker som et led i en byfornyelse, der også inkluderer nye boliger og restauranter langs vandet.

Illustration: Over Byen Arkitekter

I et tværfagligt samarbejde skal to af CG Jensens fagdivisioner; Anlæg Vest og Stål opføre en 40 meter lang fodgængerbro i Nakskov Havn.

Fodgængerbroen er en forlængelse af et årelangt, tæt samarbejde mellem to divisioner, der blandt andet tæller opførelsen af 51 broer i Københavns Sydhavn samt flere broer på Århus Ø og senest en prisnomineret bro hen over Grejsdalen i Vejle.

”Det hjælper på processen. Vi ved, hvad vi kan forvente af hinanden”, opsummerer projektleder i division Stål, Hussein Al-Nema om det effektive samarbejde.

Samarbejdet kan beskrives lidt som sandwich; hvor division Anlæg Vest sørger for rugbrødsarbejdet – forarbejdet i form af først fundering og allersidst finisharbejdet – og hvor division Stål kommer ind med pålægget i midten; nemlig montering af broelementerne.

”Stål har den nemme del”, siger projektleder Tomas Graversen i division Anlæg Vest med et glimt i øjet.

Godt med erfaring

Den 3,5 meter brede fodgængerbro i Nakskov Havn udføres som en stålkonstruktion på pælefunderede vederlagskonstruktioner – og her er der masser af erfaring at trække på.

”Vederlagene minder om de broer, vi har udført på Enghave Brygge i Københavns Sydhavn. Og så er der nogle søjler i vandet, vi skal ind og fange”, siger Hussein Al-Nema.

Broen leveres i tre dele og forventes monteret på én dag. Dagene efter går med justering af broen og udførelse af pyloner ved broenderne. Herefter står Anlæg Vest for finish på broen med brodæk og rækværk af træsorten Azobé – også kaldet jerntræ med henvisning til træets robusthed og lange levetid. Endelig skal der også integreres belysning i broens håndliste.

Inden broen kan monteres, venter et større forarbejde for Anlæg Vest med fundering. Sideløbende skal divisionen opføre en ny havnepromenade, der skal sikre liv til området.

100 meter mester i promenader

Den minimum seks meter brede havnepromenade skal udføres med grusbelægning, hvor der også bliver plads til små nicher og betonbænke til ophold. Mod havnen skal division Anlæg Vest afslutte promenaden med nyopført kajkant med stålspuns og træhammer. Havnepromenaden skal oplyses med nye lysmaster.

”Vi har udført lignende arbejder før, så det burde være ligetil”, fortæller projektleder Tomas Graversen i division Anlæg Vest.

Anlæg Vest er i fuld gang med at bestille materialer og forventer at opstarte arbejderne straks efter sommerferien, hvor to til fire medarbejdere vil være beskæftigede frem til ultimo december, hvor området skal afleveres til Lolland Kommune.

Tak for et godt samarbejde til Over Byen Arkitekter, ISC Rådgivende Ingeniører og Lolland Havne.