Kongebroen, Fredensborg Slotshave

Kongebroen ved Esrum Sø i Fredensborg Slotspark har i årevis været i forfald. Broen blev skænket til Prins Henrik i 60-års fødselsdagsgave, og blev indviet i 1996.

Fra Slotsparken strækker broen sig ud i søen, og den bliver brugt af folk, der går tur i det smukke parkområde eller tager sig en dukkert i søen. Vind og vejr har gennem årene nedbrudt træværket, og på grund af fare for at besøgende skulle falde igennem, har Kongebroen derfor været afspærret.

Men det er slut nu, hvor en større restaurering af broen er udført.
CG Jensen har udført opgaven, som omfattede byggepladsarbejder og tømrerarbejder.

Kongebroens nedbrudte tømmerkonstruktion er udskiftet, hvilket omfatte-de plankedæk og den underliggende bærende konstruktion i fuldtømmer. Broens konstruktionsprincipper er genanvendt og tømmeret er udskiftet
fra det oprindelige fyrretræ til en ny egetræskonstruktion. De eksisterende beslag og fastgørelser er genanvendt.

Arbejdet blev udført fra vandsiden med arbejdspramme tilrigget med entreprenørmaskiner, der kunne håndtere de tunge tømmerstykker. Prammene blev udskibet fra Fredensborg Havn. Dette samt sejlads på Esrum Sø krævede tilladelse fra Naturstyrelsen og der var desuden behov for at koordinere sejladsen med andre brugere af søen.

Broen måler ca. 12×12 meter, mens landgangsbroen er 4,8 meter bred
og 28 meter lang.

Den nye Kongebro stod færdig som planlagt i oktober, så nu er der igen mulighed for anløb med både og benyttelse af broen for besøgende i slotshaven.