CG Jensens adm. direktør fylder 60 år: I en familie kæmper man sammen
Michael S. Larsen er en af de længst siddende adm. direktører i entreprenørbranchen. 16 år er det blevet til som styrmand for et af Danmarks største entreprenørselskaber; CG Jensen – et firma, han selv har været med til at stifte sammen med 11 kollegaer. Mange milepæle er det blevet til, nu rammer han selv en; 60 års fødselsdagen.
På CV’et fornemmer man, at det altid har handlet om ledelse – og om at tage ansvar, også for de svære dagsordener, hvor man skal gøre op med sig selv, om man vil lade stå til eller tage fat.
Det startede ’klassisk’: Som nyuddannet akademiingeniør ved Danmarks Ingeniørakademi startede Michael S. Larsen i 1988 som byggeleder i det velrenommerede entreprenørfirma Monberg & Thorsen. 11 år senere fusionerede firmaet med Højgaard & Schultz, på det tidspunkt var Michael blevet afdelingschef og skulle nu udfylde denne rolle i det nye MT Højgaard. Året efter blev han sektionsdirektør med ansvar for Anlæg 1, Sjælland og Skåne.
I 2003 blev Michael S. Larsen headhuntet til Skanska Danmark som først afdelingschef og året efter regionschef. Opgaven fra hovedkontoret i Stockholm lød på at trimme den danske forretning. Til sidst skulle forretningen dog trimmes så meget, at opgaven lød på at lukke den danske forretning, da Skanska ville ud af Danmark.
”Jeg tænkte, det er løgn. Jeg stod med en gearet butik og en god produktionsenhed, der havde vist, at de kunne noget særligt. Og så skulle jeg lukke den”, siger Michael S. Larsen.
Entreprenør med stort E
Nu ventede der en afgørende beslutning, der måske om noget kendetegner entreprenøren Michael S. Larsen. Sammen med 11 ledende kollegaer valgte han at videreføre Skanska Danmark aktiviteterne i et nyt selskab; CG Jensen – et navn, der refererer til det oprindelige selskab, der var stiftet i 1931 og efter flere opkøb til sidst var blevet en del af Skanska.
”Jeg er entreprenør af hele mit hjerte. Jeg er nødt til at tro på de muligheder, der opstår og så agere på dem. Det ligger i mit DNA, jeg er virkelig omstillingsparat. Jeg stod med en god produktionsenhed og vi var som en familie. I en familie kæmper man sammen og det gjorde vi”, siger Michael S. Larsen.
Der skulle skaffes ti millioner på en uge. Sommerhuse blev pantsat, en ekstern investor investerede et millionbeløb og i løbet af få dage stod de på egne ben. 225 medarbejdere fra Skanska Danmarks Region Anlæg fulgte med. Kort efter ramte finanskrisen og markedet faldt. Alle stod skulder ved skulder og gik ned i løn, så ingen blev opsagt. Penge blev der ikke tjent, men heller ingen tabt. Efter krisen har CG Jensen ikke set sig tilbage. Man udvidede hurtigt anlægsforretningen til også at omfatte byggeri og i dag beskæftiger bygge- og anlægsentreprenøren CG Jensen omkring 600 medarbejdere og omsætningen har rundet de to milliarder.
”Vi er en stor virksomhed i dag, men det er vigtigt, vi stadig har en flad struktur og at vi fortsætter med at være agile, så vi kan tilpasse os markedet. Nøgleordene for os er høj faglighed, internt samarbejde og en kultur, der er bygget på ordentlighed og lysten til at skabe og gøre en forskel”, siger Michael S. Larsen.
Noget på hjerte
Sideløbende med CG Jensens vokseværk har Michael S. Larsen brugt sin stemme til at tale for forebyggende arbejdsmiljø, diversitet, grøn omstilling og uddannelse af lærlinge & praktikanter i bygge- og anlægsbranchen. Han har i en årrække siddet i regionsbestyrelse i DI Byggeri og han har været med i regeringens klimapartnerskab for Anlæg og Byggeri, hvor han var formand for Anlægsgruppen. Passionen for den grønne omstilling har han videreført som styregruppemedlem af Byggeriets Handletank for Bæredygtighed, hvor selskaber på tværs af byggeriets værdikæde arbejder for at accelerere den grønne omstilling.
”En ting er at drive forretning. Når vi har opnået en position til at præge branchen, så skal vi gøre det så godt, som vi nu kan. Inderst inde er jeg utålmodig af gemyt, jeg kan ikke forstå, at tingene skal tage så lang tid, man skal jo handle, det ligger til min natur. Når vi som virksomhed har evnen, har vi også pligten”, siger Michael S. Larsen, der også er medstifter af foreningen Byggeriets Diversitetsdag, der arbejder for at øge diversiteten i branchen.
Hvor nogle topledere løbende træner op til det næste mål; om det er en Ironman, en cykeltur til Paris med Team Rynkeby eller et maraton i Boston, så forholder det sig anderledes for Michael S. Larsen. CG Jensen og byggebranchen er hans maraton.
”Arbejdet fylder virkelig meget og levner ikke megen plads til fritidsaktiviteter. Min hustru har dog inspireret mig og vist mig, hvad kunst kan. Jeg går meget op i særligt danske kunstnere og i de senere år har min interesse for kunst fået en ekstra dimension, da vores søn går på kunstakademiet Gerrit Rietveld i Amsterdam. Min søn deler også min anden store interesse med mig; musikken. Vores søns band har netop udgivet deres anden vinylplade og det har medvirket til en del larm i kælderen samt en ekstra post på madbudgettet.”
Nu runder Michael S. Larsen de 60 år. Han har stadig meget, han vil nå. Konfliktniveauet i branchen skal ned, morgengymnastisk skal være en fast del af morgenrutinen i skurvogne og på kontorer, folkeskolen og erhvervsskolen skal hjælpe de børn og unge, der skabt til at bruge deres hænder og så skal der banes vej for, at der som en naturlighed er plads til alle i branchen – uanset baggrund.
”Dansk byggeri er inde i en guldalder. Branchen bugner af dygtige arkitekter og bygherrer og det har som entreprenør sjældent været mere spændende at bygge. Det kan forhåbentlig medvirke til at gøre branchen mere attraktiv som arbejdsplads. Men fraværet af tillid er desværre også stigende og flere bygherrer og rådgivere omgår byggeriets ’grundlov’ AB18 til fordel for egne betingelser og tillægsaftaler. Jeg synes, vi skal bevare AB18’s integritet og sammen søge tilbage til principperne om tillid og samarbejde, der har gjort dansk byggeri stærkt.” Egentlig havde Michael S. Larsen overvejet at blive arkæolog – og gerne i Egypten, indtil en barndomsven gjorde ham opmærksom på ingeniørfaget. Dermed blev det bygge- og anlægsbranchen, der blev hans muld og hjemmebane, dog stadig med arkæologens tilgang; hvor detaljerne og de store linjer går hånd i hånd.