CG Jensen har udviklet træ-facadekassetter til fremtidens byggeri

På UN17 Village er CG Jensen godt i gang med at montere egenproducerede facadekassetter på en syvetagers bygning, hvor træ er den bærende konstruktion. CG Jensens division Byggeri Øst har selv udviklet trækassetterne i samarbejde med MOE.

På UN17 Village er CG Jensen godt i gang med at montere egenproducerede facadekassetter på en syvetagers bygning, hvor træ er den bærende konstruktion. CG Jensens division Byggeri Øst har selv udviklet trækassetterne i samarbejde med MOE.

Projektchef Morten Erfurt Hansen fra Byggeri Øst er idémanden bag både designet og udførelsen af de trækassetter, som netop nu monteres på facaden af den bebyggelse, der med sine syv etager bliver Danmarks højeste træbyggeri.

Kassetterne er lavet af C24 konstruktionstømmer (reglar), som er FSC-mærket og forstærket med limtræ der, hvor der skal være altaner – og selv om CG Jensen har specialdesignet og produceret trækassetterne specielt til dette byggeri, er det meningen, at de på sigt skal være en salgsvare.

”Vi ville gerne udvikle nogle facadekassetter i træ, som er bygbare og tager hensyn til fremtidens byggeri. Vi ville ramme noget, der er forholdsvis simpelt at sætte i produktion og samtidig ser godt ud og er af god kvalitet. Så jeg lavede et udkast i hånden til, hvordan kassetterne kunne udformes og gav det til rådgiverne i MOE og bad dem regne på det,” fortæller Morten Erfurt Hansen.

Med 40 års erfaring i byggebranchen og en uddannelse som tømrer i bagagen, ved Morten Erfurt Hansen et og andet om, hvordan man bygger i træ.

At han engang har arbejdet på en betonelementfabrik, har også været en stor fordel i forhold til udførelsen, produktionen og montagen af trækassetterne.

”Det har givet mig en god fornemmelse af, hvad der kan lade sig gøre og en metodik i forhold til, hvordan det gøres mest hensigtsmæssigt,” fortæller Morten Erfurt Hansen.

Der er ligeledes taget højde for, at kassetterne kan fungere i samspil med andre materialer – herunder altaner i stål, som CG Jensen også udfører i egenproduktion.

Alt udføres i egenproduktion

Også selve råhuset opføres i en CG Jensen-egenproduktion, da CG Jensen ønsker at sikre bygherren en god kvalitet og fremdrift i udførelsen. Det er således CG Jensens egne folk, der står for alle beton- og træarbejder på huset.

Til monteringen af facadeelementerne benyttes to lifte og en lille kranedderkop, som er placeret på taget af den bygning, der skal have facaderne.

Idet det ofte blæser meget på sydspidsen af Ørestad, hvor UN17 opføres, og inddækningen på vinduerne rager ret langt ud, har projektchef Morten Erfurt Hansen udtænkt et system, hvor man har sat små hjul på kassetterne, så de kan køre op ad facaden, uden at denne bliver ødelagt.

Ligesom træhuset opføres i fire etaper, monteres også kassetterne i fire etaper. Det vil sige, at hver gang en bygningsdel er bygget op til taget, sættes facade-elementerne på efterfølgende.

”Herefter kan vi lukke helt af og påbegynde arbejdet indenfor i bygningsdelen,” forklarer Morten Erfurt Hansen.

Han fremhæver desuden, at kassetterne – ud over at være bæredygtige – har den store fordel, at de har en god isoleringstykkelse (320 mm), og at de giver mulighed for, at man kan lege med facadernes udtryk.

Om UN17 Village

UN17 Village udvikles af NREP i samarbejde med Sweco Architecs, MOE, CG Jensen og Lendager.

UN17 er et åbent laboratorium for at udvikle og udbrede bæredygtige processer, løsninger og materialer i byggeriet. Projektet adresserer og inkorporerer alle 17 verdensmål i én helhedsløsning. Når det står færdigt i 2024, vil det bestå af fem bygninger, 535 boliger og huse 1.100 beboere.

Du kan læse mere om vores kompetencer inden for totalentrepriser her