UN17 Village byggeri opnår eftertragtet certificering

UN17 Village byggeriet i Ørestad Syd opnår – som et af verdens første boligbyggerier – den amerikanske certificering WELL v2 platin, der blandt andet prioriterer et godt indeklima, materialer med lavere afgasning og en drift med et lavere energiforbrug.

”Det er kæmpestort for os. Vi har sammen med vores bygherre og rådgiver arbejdet målrettet gennem flere år for at opnå WELL v2 platin og det betyder enormt meget, at det nu lykkes – ikke mindst for byggeledelsen og håndværkere på pladsen, som har bidraget til den omstændige dokumentation”, fortæller projektchef i CG Jensens division Byggeri Øst, Asbjørn Shannon.

CG Jensen opfører UN17 Village projektet i totalentreprise for ejendomskoncernen Nrep og med hjælp fra blandt andet rådgivende ingeniør Artelia. Gennem konkrete tiltag har projektet gennem hele processen adresseret de 17 verdensmål.

UN17 Village projektet består af i alt 35.000 kvadratmeter fordelt på fem boligblokke. Det er blokken ’Kronen’, der nu har opnået den prestigefyldte amerikanske certificering. Her er familierne flyttet ind i de alt 80 lejeboliger – og udover boligen har beboerne også adgang til en stor, fælles tagterrasse med væksthus samt værksted og forsamlingshus. Det er blandt andet rammerne for en god trivsel, der er i fokus for at opnå WELL v2 Platin.

”WELL-certificeringen fokuserer på, hvordan det er at leve i bygningen. Er bygningen opført med sundere materialevalg og er den designet til at leve godt i. Hvordan er lysindfaldet og har du adgang til alt det, du har behov for”, uddyber projektchef i CG Jensens division Byggeri Øst, Asbjørn Shannon.

Herudover vægter WELL-certificeringen også, at byggeriet er designet, så man kan sikre en optimeret daglig drift med lavest mulige energiforbrug.

Der er blandt mange tiltag for eksempel indført smudszoner ved adgangsdøre, bedre ventilation end myndighedskravene foreskriver, mere lys på køkkenborde, opbevaringsskab med udsug til rengøringsartikler og lignende samt aflukket køkkenområde af hensyn til stegeos.

”Vi har undervejs fokuseret mere på ressourceforbrug og materialevalg, end vi har været vant til. Lige fra loftsplader og gulvbelægning – til alt det imellem som for eksempel en mere skånsom maling med mindre afgasning. Certificeringen understreger, at UN17 Village projektet er et byggeri ud over det sædvanlige”, siger projektchef i CG Jensens division Byggeri Øst, Asbjørn Shannon.

WELL-certificeringen var oprindeligt lavet til erhvervsbyggerier. UN17 byggeriet er blandt de første boligbyggerier i verden til at opnå certificeringen.

CG Jensen går sammen med bygherre og rådgivere også efter at opnå certificeringen DGNB Platin.

Når UN17 Village står færdigt, vil området huse 1.100 beboere fordelt på 535 boliger.